Riba tolstolobik srebrnastog tela sa raširenim perajama pliva u vodi gde se vidi puno zelenih trava.

Tolstolobik

Riba: Tolstolobik

Latinski nativ: Hypophthalmichthys

Meso tolstolobika je veoma zdravo i bogato proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

100 grama mesa tolstolobika sadrži 18.8 grama proteina, 2.6 grama masti, 0.8 grama omega-3 masnih kiselina, kao i dosta vitamina i minerala kao što su vitamin B12, selen, niacin i fosfor.

Prosečna težina konzumnog tolstolobika je od 3-6 kg.

U našoj proizvodnji pretežno je zastupljen beli tolstolobik.

Cena u veleprodaji - na upit, na našoj kontakt strani.

Tolstolobik je riba koja se sve više gaji u ribnjacima u Srbiji. Ova riba je poreklom iz Azije, a u Evropu je stigla početkom 20. veka. Tolstolobik je riba velikih dimenzija koja može da naraste i do 1.5 metara, dok je prosečna težina ribe koja se uzgaja za ishranu od 3 do 6 kilograma.Tolstolobik je posebno cenjen zbog svog izuzetno bogatog sastava. Ova riba sadrži visok procenat proteina, esencijalnih omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala. Redovno konzumiranje ove ribe može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, regulisati nivo holesterola u krvi, poboljšati funkciju mozga i smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti. Takođe, tolstolobik je bogat antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala i sprečavaju prerano starenje.


Latinski naziv za ovaj rod je Hypophthalmichthys i obuhvata tri vrste: beli (H. molitrix), sivi (H. nobilis) i H. harmandi.Tolstolobik ima veoma važnu ulogu u ribnjacima, jer je vrsta koja se lako uzgaja i brzo raste. Ova riba se gaji u ribnjacima zbog svojih nutritivnih vrednosti, ali i kao vrsta koja se koristi za kontrolu algi i drugih vodenih biljaka. Tolstolobik može da pojede veliku količinu algi, što je veoma važno za održavanje ekosistema u ribnjacima.Jedna zanimljivost o tolstolobiku je da je veoma dobar plivač i skakač koji skače iz vode kada se uplaši, naročito od pokreta čamaca. Ovo može biti opasno za ljude koji se nalaze na vodi jer može da ih udari ili obori u vodu.

Kontakt

Kontaktirajte Nas


Naša adresa

Ribnjak Kapetanski rit

Velebitski put 1, Kanjiža, 24420 Srbija

Pozovite nas

+381 24 873 066

+381 62 678 258

+381 62 677 484

Loading
Your message has been sent. Thank you!