Riba smuđ vretenastog tela, sitne krljušti i raširenih peraja pliva po vodenom dnu pored mahovine i položenih grana.

Smuđ

Riba: Smuđ

Latinski nativ: Sander lucioperca

Smuđ je slatkovodna riba, poznata po svojoj lepoj sivoj boji, a može narasti do 1 metra dužine i težine do 20 kilograma.

Meso smuđa je niskokalorično i bogato proteinima.

Takođe je dobar izvor vitamina i minerala.

100 grama smuđa sadrži oko 20 grama proteina, 1,5 grama masti i 89 kalorija. Takođe, smuđ je dobar izvor vitamina B6, B12 i D, kao i minerala poput fosfora, selena i kalijuma.

Smuđ ima mnoge zdravstvene koristi za ljude. Pored toga što je niskokaloričan, meso smuđa je bogato proteinima koji pomažu u izgradnji mišićne mase i održavanju zdravog tela. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, koje su korisne za srce i krvne sudove, a mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih problema.Smuđ je takođe jako dobar izvor minerala, kao što su fosfor, selen i kalijum. Fosfor je esencijalni mineral koji je važan za održavanje zdravlja kostiju, dok selen ima antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Kalijum, sa druge strane, pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u organizmu i smanjuje rizik od srčanih bolesti.


Smuđ je vrsta grabljivice koja se hrani drugim ribama, a često ga nazivaju "vukom voda". Ova riba ima izuzetno oštre zube i sposobnost da se brzo kreće u vodi. Smuđ je takođe popularna vrsta ribe za sportski ribolov, jer može biti pravi izazov za ribolovce zbog svoje borbenosti. Smuđ ima dva para očnjaka, jedan za dan, drugi za noć na donjoj vilici kojima lovi plen. Obično je to sitna riba kao što je deverika ili klen. Ima sposobnost menjanja boje tela u zavisnosti od okoline.

Kontakt

Kontaktirajte Nas


Naša adresa

Ribnjak Kapetanski rit

Velebitski put 1, Kanjiža, 24420 Srbija

Pozovite nas

+381 24 873 066

+381 62 678 258

+381 62 677 484

Loading
Your message has been sent. Thank you!