Riba som, dugih brkova, sitnih očiju, izrazito širokih usta leži na vodnog korita na kamenju obraslom mahovnom.

Som

Riba: Som

Latinski nativ: Silurus glanis

Som je definitivno kralj ribljeg carstva, koji pripada porodici soma (Siluridae).

Som je jedna od najvećih slatkovodnih riba.

Som ima visok procenat belančevina, omega-3 masnih kiselina i esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamin B12, fosfor, selen i kalijum.

Ove komponente čine soma jednom od najzdravijih i najhranjivijih riba koje možete jesti.

Prosečna težina konzumnog soma je od 4-7 kg.

Cena soma u veleprodaji - na upit, na našoj kontakt strani.

Ova riba može narasti do impresivne veličine od dva metra i težine preko 100 kilograma. Njegov sastav čini ga ne samo ukusnom, već i izuzetno zdravom namirnicom.Njegov ukus takođe nije za zanemarivanje - meso soma je izuzetno ukusno i sočno. Zbog toga se som često koristi u različitim kuhinjama širom sveta. S obzirom na sve ovo, som jedna od najomiljenijih riba među ribolovcima i kulinarskim stručnjacima. Ali njegova korist za zdravlje ne staje samo na njegovom nutritivnom sastavu. Ova riba se takođe smatra korisnom u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, poboljšanju kognitivnih funkcija i čak smanjenju rizika od depresije. Som je niskokalorična riba, ali bogata hranjivim sastojcima, što je čini idealnom namirnicom za osobe koje se bore s prekomernom težinom.


Omega-3 masne kiseline takođe igraju važnu ulogu u borbi protiv upala u telu, sprečavajući bolesti poput artritisa, astme i dijabetesa. Som ima nizak nivo vezivnog tkiva pa se lako vari i ne uzrokuje osećj težine u želucu. Riba som ima važnu ulogu u ribnjacima jer je grabežljivac koji kontroliše populaciju drugih riba i čisti dno od otpada. Time poboljšava kvalitet vode i smanjuje rizik od bolesti kod drugih riba koje se uzgajaju u istom ribnjaku. Smatra se da je soma prvi put udomaćio rimski car Augustus, a zatim su ga uzgajali u ribnjacima u Francuskoj. U srednjem veku, meso soma bilo je popularno među kraljevskim porodicama, a danas se može naći u jelovnicima restorana širom sveta. Som je poznat po svojoj veličini - može narasti do 5 metara u dužinu i težiti više od 300 kilograma. Može živeti do 80 godina. Som nema ljuske nego je prekriven sluzi koja mu daje lepljiv izgled. Ima šest brkova oko usta kojima oseti mirise i vibracije u vodi. Som može proizvoditi zvukove poput cvrkutanja ili režanja kad je uzbuđen ili uplašen. Som je noćna životinja koja lovi svoj plen u mraku, i može preživeti bez vode do 24 sata ako je njegova koža vlažna.

Kontakt

Kontaktirajte Nas


Naša adresa

Ribnjak Kapetanski rit

Velebitski put 1, Kanjiža, 24420 Srbija

Pozovite nas

+381 24 873 066

+381 62 678 258

+381 62 677 484

Loading
Your message has been sent. Thank you!